16 februari 2018

De topsportmentaliteit in de advocatuur

Steeds vaker weten sporters en sportclubs mij te vinden als advocaat. De reden is simpel: de gemeenschappelijke deler. Voor de sporter/Sportclub is het fijn om een advocaat aan zijn of haar zijde te hebben die weet hoe het in de sport er aan toe gaat.

Wat maakt deze cliënten dan zo bijzonder? Wat is voor hen belangrijk?
Allereerst is het als advocaat van belang dat je je verdiept in de mores van de cliënt. Per sport kan dit namelijk verschillen. De mentaliteit die nodig is voor een voetballer is heel anders dan de vereiste mentaliteit van een atleet. Het gaat hier namelijk om een teamsporter versus een individuele sporter. Daarnaast is het succes van een voetbalclub afhankelijk van de optelsom van wedstrijden in een seizoen, terwijl een atleet elke wedstrijd een PR kan springen/lopen/werpen. Die diversiteit moet je als advocaat goed begrijpen, want dit is van belang voor de wijze waarop je de sporter bijstaat. Zijn of haar belang hangt hier vaak nadrukkelijk mee samen.

Naast inlevingsvermogen in de belangen, is het voor een sporter ook prettig dat het vooral om de sport blijft draaien. Een sporter wil namelijk vooral zijn ding doen: voetballen, hardlopen etc. Gedoe rondom regeltjes is over het algemeen iets waar een sporter zich niet mee bezig wil houden. Maar wat nou als er een onterechte diskwalificatie volgt? Of als je door de sportbond naar huis wordt gestuurd op een internationaal toernooi? Dan is het prettig als er iemand is die deze regels voor jou kan uitzoeken, maar die ook begrijpt dat jij je als sporter vooral wilt focussen op de sport.

Deze specifieke groep cliënten wil vooral, net als eigenlijk ieder ander, het gevoel hebben dat je voor hen door het vuur gaat. Zoals zij door het vuur gaan om ultieme prestaties neer te zetten. Dit is van toepassing op sportrechtelijke kwesties, maar ook op bijstand in het arbeidsrecht en contractenrecht. Het is dus meer dan alleen de gemeenschappelijke deler, het is de mentaliteit uit de sport die ik meeneem in mijn werk als advocaat.

Wat is dan die zogenaamde “topsportmentaliteit”?
Volgens mij bevat de topsportmentaliteit meerdere facetten. De meest aanwezige is de overheersende wil om te winnen (hier schreef ik al eens een blog over, Winnen is winnen). Maar ook zelfreflectie is een belangrijk onderdeel. Je moet in staat zijn om in de spiegel te kijken en te zeggen: dat had ik beter anders kunnen doen, volgende keer doe ik het anders. Ik noem het ook wel een stukje zelflerend vermogen. Dit alles bij elkaar maakt je nog geen topsporter, er ontbreekt namelijk nog een belangrijk onderdeel: discipline. Als sporter moet je ontzettend gedisciplineerd zijn. Zonder discipline lukt het niet om dagelijks twee keer te gaan trainen, feestjes over te slaan en andere leuke dingen die “normale mensen” doen. Als advocaat zijn deze aspecten ook zeker van belang: je moet willen winnen voor je cliënt, leren van fouten en toegeven als je fouten hebt gemaakt (vooral niet een ander de schuld geven!) en een zaak behandelen met de discipline en toewijding alsof het de enige is.

Jill Holterman is advocaat bij Victor Advocaten en adviseert & procedeert in het arbeidsrecht, contractenrecht en aanbestedingsrecht. Bovendien staat zij cliënten bij in het sportrecht. Heb je een vraag of wil je afspraak met haar maken? Neem dan contact op via holterman@victoradvocaten.nl

Deel:

Archief